X-PAD Ultimate - Android földmérőknek építőipari készülék

Galéria

Már évek óta látjuk, hogy a geodéziai műszerek (mint szenzorok) piacán az egyes gyártók vagy modellek között egyre kisebb a különbség mind paraméterekben, mind teljesítményben. A létező különbségek eltörpülnek ahhoz képest, hogy milyen terepi szoftvereket használhatunk feladataink elvégzéséhez. Egyértelmű "trend" a CAD alapú szoftverek térhódítása az irodai szoftverek területén, mért lenne ez másként a mérőállomások, GNSS vevők vagy még számunkra nem is ismert szenzorok terepi alkalmazása esetén.

 

Hatékony megoldás - X-PAD Ultimate Android

 

Az „X-Pad for Android” a legjobb technológiákat vonja be a topográfiai felmérésekbe: adatai integrációját a térképekkel, a kamerahasználatot a kiterjesztett valóság alkalmazásához, a közvetlen adatcserét a felhőalapú szolgáltatásokban, a fejlett grafikát, egyéb érzékelők alkalmazási lehetőségét és még sok egyéb különleges megoldást. Elérhető valamennyi Android-os eszközre (hagyományos vagy terepi kialakítású tablet-re, vagy okostelefonra).

Az X-PAD szoftvereket azzal a céllal fejlesztették, hogy a terepi munkáink során is előnyben tudjuk részesíteni

  • a nagy méretű kijelzőt (6 - 8")
  • a CAD funkciókat (rajzol, szerkeszt, infó...)
  • a felhő szolgáltatásokat (Megosztás, DropBox, Mail...)
  • az Android készülékek funkcióit (NET, GoogleMap, kompassz, dőlés-szenzorok, GPS...)

 

X-PAD Survey - Android szoftver termékismertető etöltése »» Innen!

 

Általános jellemzők

 

Állomány megnyitás, létrehozás - Galéria, térkép és munkaterületi naptár

Az X-PAD-del, Önnek lehetősége van a terepen rendszerezni a munkaterület fájljait és azok közül négyféleképpen választani: a galéria a fényképeket vagy a rajzokat mutatja, a választható térkép a munkaterület földrajzi helyzetét és környezetét jeleníti meg, a naptár a munkaterületek létesítésének dátuma szerint rendez, illetve egyszerűen alkalmazhatja az listázási nézetet.

 

CAD felület és funkcionalitás

Az X-PAD valódi CAD felületet és funkciókat tartalmaz, így nem csupán egy grafikus betekintő, bizonyos rajzi eszköztárral, hanem egy rendszer az új elemek pozícióinak teljeskörű szerkesztési és számítási lehetőségeivel, melyek akár egyből kitűzéshez is felhasználhatók!

Tartalmaz olyan megoldásokat, mint a réteg kezelés, objektumra snap-elés, raszter térkép importálás, külső referencia fájl beolvasás, a 3D-megjelenítés, a választott objektum megírására vonatkozó funkciók, a ZOOM gombok automatikus elrejtése vagy éppen a pont címkék átfedésének vezérlése.

 

Térképek, WMS és off-line mód

Az X-PAD lehetővé teszi felméréshez vagy kitűzéshez különböző típusú térképek referenciaként való alkalmazását, így jelenítve meg azokon minden terepen keletkezett adatot. Választhat a Google Térkép, a Bing, az Open Street, vagy egyéb más térképi szolgáltatás közül. Alaptérképként használhat állami intézmények által szolgáltatott WMS (Web Map Server) térképeket is, az azokon feltüntetett olyan térképi tartalommal, melyek a legjobban segítik terepi munkájában.

Amennyiben nincs internet elérése, előzetesen definiálhat az Ön számára fontos térképi területeket, s az X-PAD letárolja azokat a későbbi off-line használathoz.

 

Kiterjesztett valóság és BIM adatok - Kapcsolja be a valóságot!

Miként lehet hasznos eszköze a kiterjesztett valóság egy topográfiai felméréskor vagy kitűzéskor? Csak célozza meg a munkaterületet műszere kamerájával és azonnal látni fogja a kitűzendő pontokat, elemeket!

Az X-PAD a pont közelébe fogja vezetni, majd meghatározza annak pontos helyzetét. Emellett a kiterjesztett valóság meg tudja mutatni azt is, ami nem látható (pl.: földalatti csövek, csatornák, kábelek). 

 

Felhő & megosztás - Ossza meg, adja át! A terep és az iroda mindig kapcsolatban van

Az X-PAD-del bármilyen fájlt megnyithat vagy importálhat, még olyat is mely a felhőben található. Mentheti adatait olyan jól ismert felhőalapú szolgáltatói platformokra, mint a Google Drive, Microsoft OneDrive vagy a Dropbox, így férve hozzá azokhoz akár a terepről, akár az irodából.

Például, ha Ön befejezte a terepi mérést, mentheti adatait a felhőbe, majd az irodában a feldolgozás azonnal megkezdhető.
Nincs szükség e-mail küldésre, fájlcsatolásra, notebook használatra, minden elérhető az X-PAD-ből, egyetlen paranccsal.
Természetesen, ha mégis arra van szükség, megoszthatja  mérési eredményeit, koordinátáit, fényképeit üzenetként vagy e-mailben is az irodával.

 

Automatikus frissítés és X-PERT terméktámogatás

Az X-PAD Ultimate automatikusan frissíti magát, így Ön biztos lehet abban, hogy mindig a legfrissebb verzióval dolgozik. Az X-PERT terméktámogatási csomag nagy fokú biztonságot jelet a felhasználóknak, komoly háttér csapat segíti a mundennnapi problémák megoldásában.

 

X-Live - az együttműködő földmérés

 Az X-Live egy innovatív „collaborative survey” rendszer az X-PAD-ben, mely napiszintű  adatkommunikációt biztosít adott struktúrában, topográfiai eszközei között. Az X-Live lehetőséget ad munkacsoportok és mérési munkamenetek létrehozására, melyben a résztvevő csoporttagok üzeneteket válthatnak, mért pontokat, koordináta rendszereket, irodai vagy általános fájlokat oszthatnak meg egymás között. Minden aktivitás rögzítésre kerül az X-PAD-ben, ami figyelmeztetést küld azokról bejövő üzenet formájában, illetve lehetőséget nyújt fontos adatok küldésére egyéb csoporttagoknak. Az irodai kollégák is részt vehetnek az ilyen jellegű adatcserében, az X-PAD Office Fusion alkalmazásával.

  

Mérés & Kitűzés  - Adat gyűjtés

A mért pozíciók tárolása a geodéziai eszközök legfontosabb célja, ám az X-PAD túlmutat ezen. Használatával Ön a földrajzi helyzetekhez rögzíthet képeket, megjegyzéseket, sőt hangüzeneteket is – minden olyan információt, mely hasznos lehet a további tervezésben, illetve a rajzi eredménytermékek irodai elkészítésekor. A fotók kiváló emlékeztetők, fontos hozzáadott értéket képviselnek egy mért felmért pont esetében.

A Gyorskódolás lehetőséget kínál saját kezelőpanel létrehozására, az Ön által leggyakrabban használt kódokkal. Miután kiválasztotta az adott kódot, a mérés automatikusan megtörténik, így biztosítva nagyobb sebességet és hatékonyságot a terepen.

 

GIS adatok - rögzítsen minden leíró adatot, amire csak szüksége van!

Az integrált GIS modul teszi lehetővé térinformatikai tulajdonságok létrehozását és ezekhez olyan attributumok definiálását, melyek megadása a mérés rögzítésekor történik. Tehát Ön sokkal több információt tárolhat és exportálhat standard GIS formátumokba.

 

SmartDrawing - mérjen és rajzoljon egyszerre!

Azt gondolja, hogy az egyidejű mérés és az automatikus tervezés pusztán elképzelés?

Nem az X-PAD-del! Az innovatív automatikus tervező rendszer a felmérési kódokkal lehetővé teszi a folyamatos rajzolást pontról pontra, hosszadalmas kódolás helyett.

Nincs korlátja a kezelhető vonalak számának; egy speciális panelen vezérelheti vonalműveleteket. Az adatgyűjtés sebességének fokozására definiálhat automatikus kódolási szabályokat (cikk-cakk, azonos irány, stb.).
Minimális pont méréssel létrehozhat olyan összetett elemeket, mint körök vagy négyszögek.

 

Kitűzés...csukott szemmel is!

Sosem volt még ilyen könnyű és gyors a kitűzés! A hangutasítások biztosítják, hogy úgy közelítse meg a kitűzendő pontot, hogy akár a kijelzőre sem kell pillantania. Az irányt egy nagy méretű egyszerűsített iránytű mutatja. A kitűzést nagy sebességgel habozás nélkül tudja végrehajtani, akár az északi irányhoz, akár a Nap irányához képest. Többé nincs szüksége kitűzési lista készítésére, mivel az X-PAD-ben kitűzhet közvetlenül a beolvasott CAD rajzról is. Minden egyes rajzi elem, ide értve a pontokat, vonalakat, íveket és bármilyen egyéb, a grafikai nézeten adott pozíciót, kitűzhető!

„10 métert előre”, majd „jobbra” és ”bíííp”, „bíííp”, kitűzés, majd irány a következő pont! Melyik a legközelebbi? Az X-PAD megmondja!

 

Integrált elektronikus libella.

A pontosság az első!

Az integrált elektronikus libellával a mérési idő csökken, ugyanakkor a megbízhatósága növekszik. Önnek elég a kijelzőre koncentrálnia, a hagyományos, boton elhelyezett libella helyett. Emellett az X-PAD nem rögzít le olyan pozíciót, ahol a buborék nincs a megadott tűrésen belül, így ejtve ki a ferde rúd tartásából eredő mérési hibákat.

Ha a pontosságot keresi, az X-PAD a megfelelő megoldás az Ön számára!

 

Különleges jellemzők

X-Pole: egy rúd, két rendszer

Az X-Pole megoldás lehetővé teszi, hogy Ön egyszerre dolgozzon Robot mérőállomásával és GNSS vevőjével, kihasználva mindkét rendszer legelőnyösebb tulajdonságait. A mérőállomás közvetlenül tájékozható a GNSS azon pozíciójának köszönhetően, melyet a prizmával egy időben keresett fel és határozott meg, illetve mért rá optikai úton távvezérelve.

Egy egyszerű klikkeléssel tud mérési módot váltani GNSS-ről mérőállomásra és vissza. A prizma fölé rögzített GNSS rendszer a mérőállomásnak az újrairányzásban is segít, jelvesztés esetén.

 

 

Kiegészítő modulok

 

Robot mérőállomás
Dolgozzon függetlenül!

 

A Robotic modul lehetővé teszi Robot mérőállomása teljeskörű távoli vezérlését. Legyen hatékony a terepen és dolgozzon függetlenül. Egy praktikus panelről érheti el a mérőállomás távvezérlési funkcióit.

Prizma jelvesztés esetén több megoldás közül is választhat. A prizma Lock-olási állapotát mindig elérhető a képernyőn, így egyetlen klikkeléssel elindíthatja a prizmakeresést.
A Robot mérőállomás alkalmazása nagy mértékben csökkenti a terepen eltöltött mérési időt, ugyanakkor lehetővé teszi az egy-emberes munkavégzést.

 

Terepmodellek és Térfogatok

 

A Volumes modullal az X-PAD képes terepmodell számítani pontokból, valamint törés,- és határolóvonalakat definiálni. Annyi modellt építhet, amennyit akar, ezeket különféle módon jelenítheti meg, akár szintvonalas rajzzal, akár 2D és 3D felületekkel kiegészítve.
A modellekből térfogatokat számíthat köbméterben megjelenítve a töltést vagy bevágást.

Importálhat is modelleket DXF vagy LandXML fájlból. Alkalmazza a kitűzési parancsot bárhol, a tervezett magasság terepi meghatározásához és az X-PAD interpolálja a magasságot a modellhez az Ön helyzetétől függően.

 

Útkitűzés. A teljes projekt egy vezérlőben

 

A Roading modul lehetővé teszi olyan vonalvezetések betöltését, kezelését és kitűzését, mint az utak, autópályák, csatornák. A kezelés teljes mértékben vizualizált, így Ön mindig tudja, mit csinál. Bármelyik pillanatban ránézhet a tervekre a magassági profilokra, vagy keresztszelvényekre.
Bármelyik elemet kitűzheti (tengelyek, élek, rézsük, falak, árkok, stb.), bármely álláspontból, bármilyen eltolással, használhat keresztszelvényeket, polyline-okat, definiálhat egy vagy több minta keresztszelvényt, amiket kiterjeszthet a nyomvonal mentén. A „Hol vagyok?” funkcióval pedig az X-PAD megmondja, hol helyezkedik el éppen a projektben.

 

Automatikus mérés
Egy modul ha kontrollra van szükség

 

Az X-PAD Automeasuring egy olyan egyszerű, rugalmas, biztonságos és gazdaságos megoldás, amire akkor van szüksége, mikor mérőállomással kell automatikusan méréseket végrehajtani és ilyen módon valós időben kell ellenőriznie töltések, gátak, épületek hidak és egyéb szerkezetek mozgását.
A rendszer alkalmazható egyszeri mérési munkamenetekhez vagy automatikus, felhasználó által megadott időintervallumonként ismételt felmérésekhez. Az álláspont meghatározza és ellenőrzi magát kontrollpontokról, majd minden ellenőrizendő pontot megmér az előre megadott beállítások szerint.

 

Lehetőség van a mérési eredmények és számítások mérlegelésére, valamint különböző jelentéstípusok generálására. Minden egyes ponthoz látható a munkameneten belüli és munkamenetek közti elmozdulásra vonatkozó mérési adat. Minden jegyzőkönyv exportálható Excel formátumba, illetve minden egyes munkamenet végeztével a rendszerrel automatikusan elküldethető e-mailben, vagy FTP tárhelyre másoltatható.

 

X-PAD és a vízmélység felmérés

 

A Bathymetric az a modulja az X-PAD Survey szoftvernek, mely szonárral és GPS vevő alkalmazásával teszi lehetővé a vízmélység mérést. A alkalmazás képes Bluetooth-on keresztül a szonárhoz kapcsolódni és valós időben fogadni a mélység adatokat, míg ezzel egy időben a GPS által szolgáltatott pontos pozíciókat is tárolja. Lehetőség van a pozíciók és mélységadatok automatikus rögzítésére idő,- távolság,- vagy mélység intervallum megadásával. Az aktuális mélység és a meder hossz-szelvénye valós időben megjelenik a képernyőn, egy speciális panelen.

 

Hogy biztos legyen a teljes lefedettségben s hogy nem hagyott ki egyetlen részletet sem, lehetősége van útvonalat definiálni és a képernyőn ellenőrizni, hogy tartja-e a helyes irány. Az útvonal lehet egyenes vagy polyline, amiket egyszerűen a képernyőn jelölhet ki. Másik módja az útvonal meghatározásának, ha követendő referencia iránynak megad egy azimut értéket.
A gyűjtött adatok exportálhatók testre szabható ASCII formátumba, vagy AutoCAD DXF rajzba.

 

PicPoint

Mérés  fotóról

 

A PicPoint egy innovatív módja olyan pontok megmérésének, melyek közvetlenül nem érhetőek el GPS-szel. Ezek meghatározását a GPS pozíció és a rúdon rögzített kalibrált kamrával készített fényképek kombinációja teszi lehetővé a terepen, vagy az irodában, akár további pontok hozzáadásával az elkészült fényképen.   

Homlokzatok, el nem érhető pontok, élek, kerítés elemek stb.: mind-mind olyan speciális esetek, ahol a PicPoint praktikus, gyors és pontos megoldást kínál.

 

X-PAD és a kutatók

 

Bluetooth kapcsolaton keresztül, az X-PAD képes kapcsolódni közműkutató eszközökhöz (csatornakutatók, vezeték kutatók, stb.) fogadni mélységinformációikat, GPS pozícióval összefűzni azokat, valamint rögzíteni a pontokat minden adatukkal. Különböző eszközök tökéletes integrációja!